Wie Ik Ben


Anjo te velde, Humanistisch raadsvrouw

Anjo te VeldeMijn naam is Anjo te Velde (1969). Sinds mijn puberteit voel ik een passie voor mensen met een beperking. Als 16 jarige begeleidde ik een kamp voor mensen met een verstandelijke beperking en als 19 jarige heb ik een jaar gewoond en gewerkt in een gemeenschap voor mensen met een beperking. Ik geniet van de eigenheid en puurheid die ik in deze groep mensen veel tegenkom. Het is net of zij zeggen: ‘Wij zijn onszelf, wees jij dat nu ook maar.’

In 1991 ben ik gaan studeren aan de Universiteit voor Humanistiek. Tijdens de studie leerde ik hoe ik mensen individueel en in groepen kon begeleiden. Wat ik bijzonder aan deze studie vond, was dat er steeds benadrukt werd hoe belangrijk het is om de mens die je begeleidt altijd in de eerste plaats als mens te zien en niet als object van zorg.

In 1996 kreeg mijn kind een diagnose in het autistisch spectrum. In eerste instantie had ik veel verwarde gevoelens en een groot gevoel van onmacht, juist ook omdat gezegd werd dat ik niks kon doen.

Het boek van Kaufman, verbroken stilte gaf me een nieuwe invalshoek om iets te doen voor mijn kind. Zo zat zij op een dag met een lepel heen en weer te bewegen. In eerste instantie dacht ik: doe nou gewoon! Toen ben ik erbij gaan zitten, heb een tijdje naar haar gekeken en ben ik ook met een lepel gaan bewegen. Ik vroeg haar toen waarom ze met de lepel bewoog en ze vertelde me dat als ze dat deed, ze de lichtstralen van de kaars zag bewegen en dat vond ze zo mooi. Toen ik opnieuw met de lepel bewoog zag ik ook de stralen. Dit ontroerde mij erg en hielp mij om anders naar haar te gaan kijken en meer van haar te genieten.

In de loop van de jaren heb ik veel boeken gelezen, trainingen gevolgd en methodes onderzocht. Ik geloof inmiddels dat ouders veel kunnen doen voor hun kind. Vanaf 2004 heb ik cursussen gegeven en ouders begeleid om hun kind thuis te helpen ontwikkelen. Ik heb ook veel met kinderen gespeeld en gewerkt. De verschillende kinderen leerden mij dat elk kind zijn eigen ingang heeft en dat het begeleiden van deze kinderen altijd om maatwerk gaat. Vanaf 2005 begeleid ik als humanistisch raadsvrouw (jong)volwassenen met autisme en/of hun ouders.

Met Karmozijn Begeleiding wil ik een verbinding maken tussen mijn ervaring als humanistisch raadsvrouw en de ervaring die ik heb met kinderen en volwassenen met een beperking en hun ouders.